Postup JPÚ

2 príspevky / 0 new
Posledne pridané
Anonym píše: (bez overenia)
Postup JPÚ

Dobrý deň.
Prosím Vás, chcem sa informovať ako treba postupovať v prípade, keď sú JPÚ hradené developerom, ktorý má 2/3 výmery ornej pôdy /E/, ktorá je zaťažená záložným právom banky,podiely spoluvlastníkov vykupoval bez predkupného práva, napr. 8 spol.-2=6 o výmere menšej ako 2000m2.
1/Je možné bez vedomia vlastníkov prideliť náhradný pozemok orná pôda na územie komisiálne označené ako hnedé plochy ( archeologický nález, skládka domového odpadu, poľné hnojisko)?
2/Územie je určené Územným plánom mesta ako výstavba nízko podlažných domov s občianskou vybavenosťou, tým sa stáva z ornej pôdy stavebný pozemok?
3/ Budete sa vanovať podobnej problematike v relácii o PÚ Zs TV ?
Ďakujem Vám za odpoveď.

Ing.Jozef Bugár (bez overenia)
Postup JPÚ

Dobrý deň.
Nákup pozemkov bez dodržania predkupného práva bolo iste nedobré rozhodnutie. Každpádne s konaním o PÚ to prioamo nesúvisí a pokiaľ sa vyskytnú problémy, tak ich treba zodpovedajúco riešiť podľa príslušných právnych noriem.
Ad.1. Bez vedomia vlastníka nie je možné v konaní o PÚ ani JPÚ vykonať prakticky žiadny dôležitý úkon. Primeranosť nového pozemku musí byť dodržaná bez ohľadu na to, či je to klasické konanie v celom k.ú. alebo je to konanie o JPÚ. Ak bol pozemok umiestnený v lokalite “hnedé plochy”, ako ste to nazvali, tak aj nový pozemok tu bude vyčlenený. Za istých – s účastníkmi dohodnutých okolností, je to iste riešiteľné aj inak, na konkrétnosti tu však priestor nemáme.
Ad.2. Áno, ak je schválený územný plán, stáva sa pozemok stavebným v zmysle stavebného zákona. Je však potrebné zmeniť druh pozemku – vyňať pozemok z PP, podľa zákona č.220/2004 Z.z. Okrem toho napr. pre daňové účely sa pozemok stáva stavebným až vydaním stavebného povolenia – to sú už ale tiež konkrétnosti … .
Ad.3. Túto tému sme ZsTV ponúkli. Či to bude realizované – necháme sa prekvapiť?
za predstavenstvo KPU SR – J.Bugár

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8